neděle 6. října 2013

6. scrapbookový kurz v Liberci

Milé ženy, neporuším tradici a hned co jsem dorazila domů, odhodila jsem v předsíni zavazadla, udělala jsem si kávičku (mezitím jsem zjistila, že je doma vymalováno - to jako doslova, bylo to pro mě překvapení a je i uklizeno :-) ) a jdu napsat blog.

Ještě než začnu psát, dávám na první místo fotku KETY, protože jsem slíbila, že kdo splní úkol podzimního kurzu (naplní jako první 10 kapes) bude jeho fotka umístěna na první a čestné místo na blogu :-) Gratulace!!!! Kapsy potřebují ještě doladit, ale úkol zněl naplnit a ne dokončit :-)



Sešly jsme se na v pořadí už šestém libereckém kurzu a srazu scrapžen - milovnic papíru. Téma bylo jasné, protože deníky děláme všechny dávno, ale Project life je přece jen pro mnohé pole neorané. Takže hezky popořadě ...

V pátek se do Liberce sjelo téměř 50 scrapařek a všechny jsme se těšily nejen na tvoření, ale i na komunitu, na povídání, prohlížení výtvorů a také nakoupení nezbytných scrappomůcek v našem dočasném obchůdku  u Pretty Papers.
Didi tentokrát připravila velkorysý balíček a myslím, že když jsem řekla, že ženy bude přecházet zrak, že jsem nebyla daleko od pravdy. V balíčku bylo 10 kapes na projekt a všechny důležitosti k výrobě stránek do Projektu life (PL). 
Zde balíček ....


... a zde jásot a údiv :-)

Večer jsme se po slavnostním přípitku a přivítání vrhly nejen na povídání, ale rovnou i na PL, začaly jsme si připravovat do kapes kartičky, fotky a rozmýšlela jsem si texty, které chceme použít.

Sobota byla již tradičně tvořivá. Tentokrát jsme zvolily jiný typ workshopů, protože lektorky jsme měly dvě a to Didi a Irisku. Rozdělily jsme se do tří skupin, které měly k dispozici každá svou místnost, aby všechny účastnice měly dostatek prostoru na projekt. 



Project life je deník našeho života. Zaznámenávají se do něj události, které se staly, zajímavosti ze všedního života a jaké si to kdo udělá, takové to má :-) My jsme se rozhodly pro album 12 x 12".
Nejdůležitější jsou fotky, které zachytí jedinečné a neopakovatelné okamžiky našeho života.

Kdysi dávno jsme obdivovaly workshopy na světové úrovni, kde se vše, co chtěl lektor sdělit, promítalo na projektoru. To byl dlouhodobě náš cíl, ale technika jde dopředu a tato metoda už je zastaralá :-) My jsme šly ještě dál! Kdo mohl, vzal si sebou notebook, tablet, ultrabook a naučil se s námi on-line pracovat. Lektorky zpřístupnily plochu svého počítače všem účastnicím, sdílely jsme společně monitor a ukazovaly jsme on-line, jak vyrobit koláž v programu Picasa, jak vyrobit journalingové kartičky ve wordu, jak stáhnout a nainstalovat fonty vhodné pro journaling a mnoho dalšího.

Didi vysvětlila, jak pracovat s kolážemi a jak ovládat program Picasa a PicMonkey, což je další program na úpravy fotek. Můžete přímo do fotky vkládat písmo, různé motivy, je tam nekonečně možností, jak ozdobit fotky a s tímto dozdobením fotku rovnou vytisknete.

Takhle to vypadalo - jako na počítačovém kurzu :-) Když jsem potřebovala nůžky, nikdo je neměl :-)


Výsledek - koláže fotek, díky kterým nejen ušetříte místo v albu, ale hlavně použijete fotky, které byste nikdy nepoužili, což by byla škoda. 
(všechny fotky byly zveřejněny se souhlasem zúčastněných :-) )



Vypůjčila jsem si fotku od Didi, abych vám ukázala, jak lze upravit fotku v programu PicMonkey. Nápis se umístí přímo na fotku a vytiskne se.


Naučily jsme se také tisknout journalingové kartičky. Jednoduchým způsobem se kartička v dané velikosti napíše ve wordu a vytiskne v požadovaném fontu. Když ženy sdílely mou obrazovku, je to taková kontrola, že mě upozorňovaly na každou chybičku, kterou jsem udělala. Například v textu nebyla mezera a hned se od všech stolů ozývalo, abych to opravila :-) Tento způsob workshopu je ideální, protože každý může sledovat nejen to, co jsme ukazovaly, ale také si to přímo na svém počítači může vyzkoušet.

Ukázka kartiček, které jsme vytiskly, abyste měli představu, o čem píšu. Je možné přizpůsobit text jakémukoli obrázku, můžete použít font, který se vám líbí, no jde to jako po másle. Hotové kartičky se tiskly přímo na kartičky od Simple Stories, takže vše perfektně ladilo.


Kdo neměl fotky, mohl si udělat koláže v programu Picasa a vytiskly jsme je pak na tiskárně, na kterou nedáme dopustit, je to náš miláček Canon Selphy. Fotky ihned a ve špičkové kvalitě.


Možná to vypadá, že pro samou techniku jsme zapomněly na to hlavní - na scrapbook. Ale není to pravda, jen nám technika dopomohla k dokonalým stránkám, které nám budou připomínat události, které bychom si už za pár let vůbec nepamatovaly. Stále je to o kompozicích, o zdobení, o vstupenkách, prospektech, mapách a všem, co do správného scrapbookového deníku patří.

6. liberecký kurz byl i pro úplné začátečníky. PL může tvořit opravdu každý a co je důležité, začít můžete kdykoli, zaznamenávat lze každý den, týden, měsíc nebo prostě jen události vašeho života.

Na příkladu můžete vidět, jak vznikal projekt u Šárky a Věrky. Tyto ženy se znají už od dětství, mají spoustu společných zážitků a právě PL je pro ně jako dělaný. První fáze - zjišťování toho, co kde a kdy proběhlo.


Druhá fáze - do kapsiček si rozdělily texty, popsaly, kde budou fotky ...


... a nakonec úspěšně zvládnutý PL.


Víkend byl nabitý tvořivou atmosférou, vzájemně jsme si prohlédly stránky, které vznikly a hodně jsme se vzájemně inspirovaly. To je to, co doma, když tvoříte samostatně, nezažijete.

To je jen malá ukázka z projektů, příště se můžete těšit na další.






Děkuji všem scrapženám, které do Liberce dorazily. Užily jsme si to moc, už teď se s Didi těšíme na jarní kurz, ale jako ženy, opravdu je ještě brzo na jarní téma :-) Zatím to vypadá, že opět budeme tvořit Project Life. Těch vychytávek, které se můžete naučit je stále dost.

Mějte se všechny krásně, jsem ráda, že jsem viděla známé tváře a poznala nové do tvoření zapálené ženy. Po příchodu domů jsem zjistila, že Verunka má zítra v tanečních prodlouženou, to znamená, že potřebuje šaty, které samozřejmě nemá, protože kdo by na to myslel, takže si to v klidu pročtěte a já jdu nakupovat :-) Mám vás ráda!
Zdarec!

Odkaz na fotky Rajče

18 komentářů:

  1. Bylo to skvělé, krásné, poučné, vtipné, zajímavé, výborné, krátké a drahé ale už se moooooc těším na opakování !!!
    Děkuji Irisce a Didi jak báječně to pro nás připravili a jen mě mrzí, že jsem zapomněla poděkovat Serafínovým.
    Už aby bylo jaro !!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Nádhera! Moc vám všem děkuji za nádherný zážitek + XXooXX ;-)
    Bylo nádherné vás aspoň pozorovat a bavit se.
    Irisce a Didi moc děkuji za perfektní přípravu a organizaci + luxusní balíček!
    Užila jsem si to MOC!

    OdpovědětVymazat
  3. Parádně sepsáno, bylo to super, byla jsem jen v sobotu a perfektně si u toho odpočinula a pročistila hlavu.
    Byla se mnou mamča, která též byla nadšená ikdyž netvoří. :) Děkuji Didi a Irence za super den.

    OdpovědětVymazat
  4. Ano, já se také samozřejmě s Ivankou přidávám, byl to krásný odpočinkový víkend, a musím napsat, že i krátký, odpočinuly jsme si my ženy a po dlouhých letech jsem se po příjezdu domů cítila jak mladá holka, která přijela ze skvělého mejdanu. Děkujeme Irče a Didi za TOP balíček, nejraději bych si k tomu sedla a v projectu LIVE jela dále.... Díky holky. PS: Jaruš.... (to je pro Didi) Pá

    OdpovědětVymazat
  5. Byl to super víkend, jsem moc ráda, že PL chytil tolik lidí. Vznikly základy pro krásná vzpomínková alba, takže se těším, že někde uvidím pokračování toho, co jsme o víkendu začaly.

    OdpovědětVymazat
  6. Holky moje zlaté papírové, scrap partička opět nezklamala a jen mne utvrdila, že v její společnosti jsem v dobrých rukou. A když se přidali Screbliny ruce, které mi ve 4.hodiny ráno uvařily ten nejúžasnější kohoutkový čaj a přikládaly obkládky na oteklé rýmovaté oči... to už byl opravdu SCRAPRÁJ!!!
    Irisko a Didi, velký dík za báječný víkend.
    OPAKOVAT!!! OPAKOVAT!!! OPAKOVAT!!! :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, vždyť já přísahala, tak jsem nemohla jinak !!!!!

      Vymazat
  7. Do Liberce jsem přijela s tím, že mě PL nezajímá, jen ty technické věci okolo, které využiju jinde, ale... Iriska a Didi jsou tak skvělé a nakažlivé, že už se těším na další stránky svého PL. Ženy, děkuji. Bylo to skvělé, naplňující, relaxační, poučné, usměvavé, vyčerpávající, pracovité a DOKONALÉ. Nevím, jak to bez vás všech báječných žen do jara vydržím. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Krásný článek! Moc děkuji za krásný víkend! Moc děkuji za za Vše! Byly jste perfektní jako vždy. Program i balíček senzační - nechybělo vůbec nic!!!

    OdpovědětVymazat
  9. Holky děkuju za všechno, především za úžasnou společnost, luxusní balíček a nekonečný relax v podobě PL. Vůbec jsem netušila, že si člověk může namoct bránici. :-)
    Lucka - Lucius

    OdpovědětVymazat
  10. Díky ženy za skvělý kurz, užily jsme si to obě dvě - já i 1/2Limetka. Akorát jsem táák nevyspalá :-) Ale pozitivně nabitá, plná dojmů a nových informací. Ještě jednou díky!!!

    OdpovědětVymazat
  11. Vypadá to naprosto fantasticky. Jen ten Liberec je pro mě nereálný :( asi se budu muset nacpat Didi domů na víkend, aby mi to ukázala :)))) Kakou

    OdpovědětVymazat
  12. Holky ještě jednou díky za vše. Sraz byl skvělý, zase mě to nakoplo něco dělat!!!!

    OdpovědětVymazat
  13. Taktéž ještě jednou velký dík za organizaci, společnost, zázemí, skvělou náladu.... prostě vše bylo super a už teď se těším na další srazík :-)

    OdpovědětVymazat
  14. My děkujeme vám, že jste za námi přijely :-) Byla to tvořivá pohodička!

    OdpovědětVymazat
  15. Vypadá to, že jste si tvoření parádně užily!!!

    OdpovědětVymazat
  16. Ženy bylo to prostě báječné!!!! Děkuji všem za absolutně relaxační zážitek a na jaře snad na viděnou!!!

    OdpovědětVymazat
  17. Tak já už se těším na jaro, protože tentokrát musím fakt jet!!! abych Vás všechny poznala na živo a ta atmosféra musí být super!

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...